Gratis bezorging va € 59 | Betaal achteraf | Gratis retour | Met echte winkel

Bloempotten vullen

Hoe vul ik een Ikala bloempot?

Je hebt je prachtige nieuwe Ikala bloempot ontvangen en je wilt aan de slag gaan, maar hoe ga je eigenlijk te werk? Vooral het gedeelte onderin de bloempot is heel belangrijk. Dit zorgt namelijk voor de afwatering en dankzij een goede afwatering zal je langer genieten van je bloempot en plant. Lees hieronder ons advies over hoe je een Ikala bloempot vult.

 
bloempotten gaten boren

Gaten boren

Bloempotten die buiten staan moeten een aantal gaten in de bodem hebben om het overtollige water af te voeren. Draai de bloempot om en boor vier gaatjes (8 - 12 mm) ter hoogte van de vier afvoerkanaaltjes. Als je de bloempot omdraait, let dan op dat je de bovenkant niet beschadigd door het straatwerk. Zet de bloempot op het gras of leg bijvoorbeeld eerst de verpakking van de bloempot op de grond en plaats daar de bloempot op. 

bloempotten gaten boren

Bloempot Elise

De 'Elise' bloempotten hebben, zoals je op de foto kunt zien, al een afvoerpijp. Je hoeft bij deze bloempotten dus geen gaten in de bodem te boren. Je boort een gaatje via de bovenkant in het afvoerkanaaltje (8 mm). Via de opening in het midden van de onderkant kun je de bloempot vullen met grind of speelzand. We adviseren om de bloempot met minimaal 10kg te vullen. Met de bijgeveleverde dop sluit je bloempot af en je zal merken dat de bloempot veel stabieler is.  

bloempotten gaten boren

Houd het schoon

Vrijwel elke Ikala bloempot is verpakt in een sterke plastic zak, die je heel goed kunt gebruiken tijdens het vullen. Draai de plastic zak om, met de gesloten kant naar boven, en knip een crikel uit. De bedoeling is dat de randen goed beschermd zijn tijdens het vullen. Mocht je bloempot niet verpakt zijn in een plastic zak, dan kun je ook een flinke vuilniszak of een stuk beschermfolie gebruiken. Als de bloempot is gevuld, dan knip je het plastic weer weg.

bloempotten gaten boren

Hydrokorrels

Voor een goede afwatering adviseren wij om de bloempot met minimaal 1/5 tot 1/4 aan hydrokorrels te vullen. Ga je de bloempot gebruiken voor planten die weinig diepte nodig hebben, dan kun je zelfs meer hydrokorrels toevoegen. Vraag in dat geval aan de verkoper van de plant tot welke diepte de plant moet kunnen wortelen. Wil je de bloempot opvullen met andere materialen let er dan altijd op dat dit geen negatieve invloed heeft op de afwatering. Nadat je de gewenste hoeveelheid hydrokorrels hebt toegevoegd sluit je de laag af met anti-worteldoek.

bloempotten gaten boren

Anti-worteldoek

Knip een ruime cirkel uit, zodat de kantjes ongeveer 10 cm naar boven wijzen. Anti-worteldoek is waterdoorlatend en zorgt ervoor dat de potgrond niet meestroomt. De afvoergaten zullen daardoor minder snel verstopt raken. Ook je terrasvloer blijft hierdoor schoner. Heb je een bloempot met weinig diepte (zoals bloempot Elise), leg dan een dubbele laag anti-worteldoek op de bodem. Vul de bloempot vervolgens vanuit het midden met potgrond, hierdoor zal het doek zich naar de bloempot vormen en de onderste laag goed afsluiten.

Je bent nu klaar om te planten! 
 

Onderhoud

Onze kunststof bloempotten zijn volledig weersbestendig, maar je bloempot kan natuurlijk wel vies worden door bijvoorbeeld opspattend zand. Je kunt de matte kunststof bloempotten schoonmaken met een zachte borstel/doek (eventueel met warm water en een schoonmaakmiddel) en glanzende bloempotten met een zachte doek. Gebruik nooit schurende of bijtende middelen en gebruik geen hogedrukreinigers.  

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.
Wij zijn telefonisch bereikbaar +31 (0) 73 82 20 297 van dinsdag t/m zondag (10.00-18.00)


 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »